8yYCVwCAU3bj aPOPpoldro-Marq
top of page
335608067_715610436874354_2215156739900912828_n.jpg

Optreden Bij Saite Marie.

9 maart j.l hebben we opgetreden bij Sainte Marie, Verzorgingshuis aan de Arnhemse in Apeldoorn.
De cli
énten, de verzorging en vrijwilligers vonden het een geslaagde avond, voor herhaling vatbaar dus... 

Oprichter Emile van Oevelen (60) en enthousiast lid Anne Boekhoorn (41) vertellen over wat dit koor zo anders maakt. "Iedereen heeft letterlijk en figuurlijk een stem."

IMG_0117 (4) - kopie.JPG

Kleine titel

Carin Swabedissen-van Dijk

Ook ik stel mij graag even voor:

Mijn naam is Carin Swabedissen- van Dijk ik woon in Apeldoorn met mijn man, twee zoons en onze hond Zora, ik hou van wandelen,  van sporten, cabrio rijden en van leuke uitjes met vriendinnen, ik zing al bijna 10 jaar en bij toeval kwam aPOPpoldro op mijn pad, uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken en ik ben gelijk niet meer weg gegaan, de ongedwongen sfeer, het enthousiasme van iedereen, het leuke repertoire met hele originele arrangementen van koorleider Marq van Mazijk maken  de repetities elke week tot een waar feestje, ik gun mezelf zo'n leuke avond dat zou eigenlijk iedereen moeten doen!! Toen ik onlangs werd gevraagd om toe te treden tot het bestuur heb ik volmondig JA gezegd, als de leden van aPOPpoldro het goed vinden, zal ik op de a.s.  ledenvergadering toetreden tot het Bestuur.

het is hier gewoon ontzettend leuk!

IMG_1803.CR2
aPOPpoldro 2023_edited.png

In het koor waar Emile van Oevelen (60) eerder in zong, miste hij inspraak en plezier. Wat als hij een eigen koor kon oprichten? De Apeldoorner zat daar vorig jaar zomer met twee vrienden uit het koor, Ton en Henk, dus nog middenin coronatijd, over na te denken. “Ik had een zaal nodig en een muzikaal leider. Toevallig kwam buurthuis Maasstraat vrij op donderdagavond en toen kwam al snel Marq (van Mazijk, toetsenist en zanger uit Apeldoorn, red.) op m’n pad.”

Letterlijk en figuurlijk een stem

Emile kende meer mensen uit zijn voormalige koor en al snel vormde aPOPpoldro, een naam die met een knipoog verwijst naar de oude naam van Apeldoorn, Appoldro, zich. “Marq is een absolute vakidioot”, zegt Anne Boekhoorn, die zich in maart aansloot bij het nieuwe koor. “Alleen al hoe hij muziek maakt, op hele eigen wijze en met elke vezel in zijn lijf, dat is elke donderdagavond een feestje. Hij is niet echt een dirigent. Een koor leiden is helemaal nieuw voor hem. De sfeer is heel gelijkmoedig en gelijkwaardig. Iedereen heeft letterlijk en figuurlijk een stem.”

Hoe druk je ook bent, zakelijk of privé, zodra je een voet over de drempel zet, laat je als vanzelf alles varen

Emile van Oevelen

Die sfeer maakt dat het soms rommelig is, aldus Anne. “En lastig bij te houden. Maar het enthousiasme overheerst.” Emile: “Marq krijgt bij ons de ruimte om zijn eigen ding te doen en zichzelf te kunnen vormen in zijn rol als muzikaal leider.” Anne: “Hij speelt keytar (kruising tussen keyboard en gitaar, red.) en synthesizer, maar hij gebruikt ook opnames. Hij hoort goed waar het wat beter moet. Maar hij zegt niet wat er niet goed is. Daardoor voelt iedereen zich veilig. En als je je veilig voelt, ben je ontspannen en dan klink je ook beter.”

Kippenvelmomentjes

Anne zong vroeger veel thuis en heeft ook ooit kerstliedjes gezongen bij Finnegan’s, maar ze “hoeft niet zo nodig” in de spotlight te staan. “Samen zingen vind ik vooral heel leuk.” Dat blijkt tijdens het gesprek ook het belangrijkste te zijn om lid te worden, dat je graag (in een koor) zingt. “Ervaring is prima, maar het is niet het doel om foutloos te zingen.”

“Op donderdagavond om 19.30 is de inloop met een kopje koffie en een koekje, heel rustig. Dan doet Marq iets geks en dan beginnen we. Het eerste deel van de avond zetten we puntjes op de i. We zingen met behulp van een scherm waar de stemmen op voorbij komen. We hebben geen bladmuziek of partituur”, vertelt Anne. “Het tweede deel van de avond is gericht op plezier in zingen. Niet alleen het eindresultaat telt, maar ook de weg ernaartoe.”

Om 19.30 is de inloop met een kopje koffie en een koekje. Dan doet Marq iets geks en dan beginnen we

Anne Boekhoorn

“Er gaat weleens een nootje mis, of iemand schiet in de lach. Maar er zijn ook wel kippenvelmomentjes, dan gaan alle oogjes glimmen”, zegt Anne. “Hoe druk je ook bent, zakelijk of privé, zodra je een voet over de drempel zet, laat je als vanzelf alles varen. Als je moe bent of druk, moet je juist komen”, zegt Emile. “Je bent tijdens het zingen heel erg aan het ademen. Al die mindfulnesscursussen en yogascholen… Het is heel zuurstof-gevend.”

Zien en meedoen

Nieuwsgierig geworden? Op zaterdag 21 mei zingt aPOPpoldro enkele nummers tijdens een rommelmarkt voor het buurthuis. Donderdag 16 juni is het koor te horen tijdens een voorstelling van improvisatietheater Rechts van het midden in de theaterzaal van Gigant.

Meedoen met aPOPpoldro? Elke donderdagavond oefent het koor van 19.30 tot 22.00 uur. Je mag twee keer gratis op proef meezingen om te ervaren of het wat voor je is en dan beslissen of je lid wordt of niet. “Het is moeilijk om te vertellen hoe het is, je moet het gewoon meemaken”, zegt Anne.

bottom of page